mandag 29. oktober 2012

Rug og havrerundstykker

Rug og havrerundstykker
250 gram finmalt rugmel
150 gram sammalt rugmel
150 gram fullkornshvetemel
50 gram havregryn
1 ts tørrgjær
1 ts honning
1 ts salt
ca 4 dl fingervarmt vann
Melet blandes med havregryn, gjær og salt.
Honningen røres ut i litt varmt vann.
Honning og vann blandes med det tørre.
Videre skal deigen heve i åtte-ti timer i romtemperatur med plast over.
Etter at deigen har kost seg i lang tid gjør jeg som min inspirasjonskilde Trine,
og tar deigen ut på et melet bord. Deigen brettes ut som et rektangel
og brettes deretter dobbelt. Så pensler du deigen med vann
og strør over store havregryn.

Del deigen på langs med en stekespade, og del hver langside inn i ruter.
Da får du omtrent 12 mellomstore firkantete stykker.
Rundstykkene stekes på 250 grader på et oppvarmet bakebrett i 12 minutt.

Kos deg med rundstykker alene, med familien eller sammen med en venn.
Nybaktglede.

torsdag 25. oktober 2012

Kald høststemning


Bergen i dag;
Ulende, iskald og piskende vind ute.
Snø på de syv fjelltoppene. 
Lette snøfnugg flakser i gatene.
Trærne er farget i rød- og gulnyanser.
Litt høstsol, litt mørke skyer, litt snø. 
En varm kopp med bringebær-te.
Ullgenser og skjerf.
Ulltrøye har vært på siden starten av oktober. Idag kom den virkelig til sin rett.
Røde roser i kinnene. 
I går tok jeg inn høsten i stuen. Bladene ligger fremdeles.
Krøllete, tørre, og brune blader er også dekorativt.
Lykke er nysgjerrig, men det blir lykkeglede av slikt.
Derfor har hun i dag sneket seg med.
Lykke et sofadyr? Ja.
Vi koser oss vi. 

mandag 22. oktober 2012

Herlige dager

Herlige dager med besøk.
Mye smil, latter, god mat, babylukt, varme, litt solskinn, Fløytur, babysmil, kafebesøk,
hjemmebakst, mange nedbrente telys, babykos og avslapning.
Vi storkoste oss alle seks i den lille leiligheten.
Heldigvis har vi mye hjerterom.
Jeg er så heldig at jeg fikk forespørsel om å være fadder for den lille skatten.
Det vil jeg selvsagt, og det gleder meg himmelhøyt.
Lyserosa glede.
Stolt fadder.

onsdag 17. oktober 2012

Vinnerlykke

En ny pute i sofaen.
En superfin pute fra Tom Haga
Vinnerlykken var på min side på Interiør og boligmessen i september.
Jeg har kjøpt mange lodd i mitt liv, og mange konkurranser har jeg deltatt i, men jeg har aldri vunnet.
Jeg svever fremdeles på skyer både av den flotte puten, og det faktum at jeg vant.
 Her er leiligheten nyvasket og gullende ren. Vi venter storinnrykk fra Østlandet. En finfin bestevenninne med kjæreste og en liten prinsesse er på vei. Jeg gleder meg. 
 En rundstykkedeig står til heving. Solen skinner i Bergen. En eplekake er bakt. 
Straks skal en god suppe lages. Vi skal kose oss i tre hele dager.
Vidunderlig glede.

søndag 14. oktober 2012

Et lite avbrekk

Sol.
Varme.
Avslapning.
Soloppganger.
Miljøforandring.
Vakre omgivelser.
Lette sommerklær.
Solnedganger.
Energipåfyll.
Bølgebrus.
Palmesus
Jentetur.
Glede.

fredag 5. oktober 2012

Havre- og epleboller

Jeg liker at baksten min inneholder litt havregryn, fullkornsmel eller mindre sukker.
 Denne oppskriften er avlegger fra Wenche og God Morgen Norge.
Kjempegode - både med og uten melis.
Kos skal det være.
90 gram smør
3 dl skummet melk
2 dl vann
50 gram tørrgjær
8 dl hvetemel (til deigen er slik du vil den skal være)
3 dl fullkornsmel
2 dl havregryn
1,1 dl sukker
1 ss kardemomme
1 ts salt
1 eple i terninger
1,5 revne gulrøtter
1-2 dl rosiner etter eget ønske.
Smøret smeltes, melken og vannet varmes til fingervarm temperatur.
De tørre ingrediensene blandes godt sammen.
Deretter tilsettes væsken, gulrøtter, eplebiter og rosiner .
Deigen heves så i ca en time. Bollene bakes ut,
og settes til heving i en time eller til bollene har vokst til ønsket størrelse.
Stekes på 225 grader i 12-18 min.
Nytes nystekt eller oppvarmet.
Nå venter en uke med varme, avslapning, og sol.
Jeg trenger det.